MEDA TĂTARU, elevă a Şcolii „Transylvania College”, profesor Cornelia Vlad
În anul 2012, eleva Meda Tătaru a câştigat Premiul „Prinţesei Diana” („International Diana Award”), un premiu important de recunoaştere a calităţilor excepţionale ale tinerilor şi adolescenţilor care inspiră vieţile celorlalţi.
„International Diana Award” a fost fondat în anul 1999 de un comitet prezidat de cancelarul de atunci, Gordon Brown, care a considerat că premiul va reflecta interesul personal al Dianei, prinţesă de Wales, în ajutarea şi susţinerea copiilor şi a tinerilor, în lupta lor pentru a-şi învinge propriile temeri.
Oferirea acestei distincţii constă în aprecierea muncii depuse de unii tineri în strângerea de fonduri, în munca depusă de a-i ajuta pe alţi tineri să absolve şcoala, care luptă pentru protecţia mediului înconjurător sau fac campanii politice, sunt voluntari în comunitatea în care trăiesc, şi se luptă să îi ajute pe cei care se găsesc în dificultate.
Meda Tătaru, deşi avea în momentul câştigării premiului doar 16 ani, a fost recomandată pentru participarea la acest concurs pentru maturitatea, perseverenţa şi implicarea sa în viaţa comunităţii prin numeroase şi diverse activităţi, de la cele ecologice până la cele sociale. Meritele sa în comunitate au fost apreciate de însuşi primul ministru al Marii Britanii, David Cameron.
Astfel, premiul se acordă persoanelor altruiste, care îşi dedică o mare parte din timpul liber pentru ajutarea comunităţii, muncii voluntare de strângere de fonduri pentru cauze nobile, iar prin activităţile depuse au reuşit să impresioneze, să fie un exemplu de urmat şi de alţi tineri.
Şi-a început „cariera” în acest sens fiind, timp de trei ani, preşedinta „Consiliului elevilor”, un grup democratic constituit din elevi din toată şcoala. Împreună au organizat diverse evenimente în cadrul şi în afara şcolii, majoritatea cu caracter caritabil.
Pasionată şi de mediul înconjurător, a activat în cadrul grupului „Eco-Team” al şcolii, împreună cu un grup de colegi care se ocupă de ecologizarea mediului.
În cadrul şcolii, elevii sunt încurajaţi să preia diverse funcţii de leadership şi astfel Meda a devenit unul dintre ambasadorii şcolii, fiind implicată în conducerea unei afaceri virtuale, în cadrul Programului „Young Enterprese”, cu implicaţii majore în munca voluntară. În paralel cu studiile, Meda s-a implicat în organizarea evenimentului „Ritto”, un turneu de tenis de masă pentru persoanele cu dizabilităţi, unde voluntarii s-au implicat în organizarea acestei competiţii.
Începând cu anul 2012, Meda s-a alăturat activităţii desfăşurată de Fundaţia „Little People”, şi de atunci, săptămânal, împreună cu alţi voluntari încearcă să aducă zâmbetul pe buze micuţilor bolnavi din secţia de pediatrie a Spitalului Oncologic.
A fost şi voluntar al Poliţiei Locale în diverse campanii organizate de aceasta participând împreună cu un grup de colegi la numeroase vizite la un centru de zi pentru copii, pentru a-i ajuta să îşi facă temele şi a fost voluntar in cadrul unui proiect al Liceului pentru Deficienţi de Vedere.
Meda Tătaru urmează cu succes şcoala, urmând Curriculumul Cambridge, învăţând cu pasiune atât engleza şi spaniola, cât şi matematica. După finalizarea studiilor liceale, doreşte să devină medic, specializarea endocrinologie.
Premiul încearcă să aprecieze şi să celebreze munca depusă de tineri pentru a absolvi şcoala, fiind ajutaţi de familie şi de comunitate.